Zádielska tiesňava

zádielska tiesnava

Tip na výlet – Zádielska tiesňava

Návštevu Zádielskej tiesňavy odporúčame v období od marca do novembra, kedy je v prevádzke aj parkovisko v obci Zádiel. Za 1,50 € na deň môžete zaparkovať svoje auto a vybrať sa na túru. Podľa vašej fyzickej zdatnosti si zvolíte kratšiu alebo dlhšiu a náročnejšiu túru. Tú kratšiu zdoláte za 4-5 hodín.
Cesta Zádielskou tiesňavou je uzavretý okruh. Začnete za obcou Zádiel a postupovať budete severne, proti toku Blatnického potoka, ktorý preteká tiesňavou. Cestou uvidíte 7 zastávok, ktoré tvoria náučný chodník. Je označený zeleným pásikom v bielom štvorci. Jednou zo zastávok je aj Zádielske hradisko, ktoré patrí k najstarším a najväčším pravekým slovenským hradiskám.
Ak sa rozhodnete pre dlhšiu trasu, po hrebeni tiesňavy a okraji Zádielskej planiny dôjdete k zrúcaninám Turnianskeho hradu. Tu je turistický chodník označený modrou farbou. A čo všetko si tu užijete? Okrem vyhliadok vo výške 570 – 600 m n.m. aj ticho a nedotknutú prírodu.
Ak vás trasa zaujala, pokojne tu môžete stráviť aj víkend. Ubytovať s možnosťou stravovania sa dá priamo v Zádielskej doline.

Fotogaléria Zádielská tiesňava

 

Ako sa dostať k Zádielska tiesňava

Okres: Košice okolie ( Košický kraj )

GPS: N 48.63525438177771, E 20.82111553334291

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *