Teplý vrch

Lokalizácia: Banskobystrický kraj, okres Rimavská Sobota, Teplý Vrch

Najteplejšou vodnou plochou na Slovensku je vodná nádrž Teplý vrch, ktorá vznikla na rieke Blh medzi obcami Teplý vrch, Budikovany a Drienčany neďaleko Rimavskej Soboty.

Na letnú rekreáciu sa využíva najmä východné pobrežie vodnej nádrže, kde návštevníkom slúži kemping, chata, reštauračné zariadenia a požičovňa športových potrieb. V letnej sezóne sa uskutočňujú pri priehrade viaceré kultúrne podujatia, napr. rockové koncerty.

Menej rušná severozápadná zátoka je hniezdiskom vodného vtáctva a vedie okolo nej náučný chodník, z ktorého možno vtáky pozorovať. Vodná nádrž, okrem vodných športov, ponúka aj výbornú možnosť rybárčenia.

Juhozápadný breh susedí s chránenou lokalitou Malá obora. Na ploche 52 ha rastú štyri druhy cudzokrajných drevín hykórií. Úspešne sa uchytili v pôvodnom starom poraste duba letného a ich prirodzená obnova mení bývalý les na húštinu tejto dreviny. Ich prírastok je porovnateľný s americkou domovinou a daná lokalita je výborným príkladom na štúdium aklimatizácie cudzokrajných drevín v našom prostredí.

Zdroj: Dajama

Kontakt

Turistické informačné centrum Rimavská Sobota

Hlavné námestie 2

979 01 Rimavská Sobota

Tel.: +421 (0) 47/562 36 45, +421 (0)918 379 163

E-mail: tic@rimavskasobota.sk

Web: http://www.rimavskasobota.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *