Klenovská priehrada

Lokalita: B.Bystrický kraj, obec Klenovec

Dôležitou a nevyhnutnou súčasťou regiónu Malohont je NAJväčšia zásobáreň pitnej vody s objemom nádrže 8,43 mil. m3. Uprostred Stolických vrchov je miesto, ktoré ukrýva vodnú nádrž známu pod názvom Klenovská priehrada.

Vodná nádrž je obklopená krásou prírody Klenovských vrchov. Na sever od priehrady je Poľana 848 m, severovýchod Ostrá 1011 m, východ Ohrablo 888 m, juh Bodnárka 833 m a juhovýchod Slopovo 851 m. Vznikla prehradením údolia rieky Klenovská Rimava. Kamenitá priehrada leží nad obcou Klenovec všetkým na očiach a predsa ukrytá.

 

O vodnej nádrži:

Výstavby priehrad na Slovensku siahajú až do začiatku 16. storočia. Významným obdobím výstavby vodných diel sú aj 70. roky minulého storočia, kedy bolo vybudovaných niekoľko vodárenských nádrží a medzi nimi v rokoch 1968 – 1973 aj Klenovská priehrada.

Keďže južná oblasť Stredného Slovenska je chudobná na podzemné vody, vybudovaná vodná nádrž o rozlohe 71 ha slúži ako zdroj pitnej vody pre okres Rimavská Sobota. Spolu s vodárenskými nádržami Hriňová a Málinec tvoria jednoúčelovú vodárenskú sústavu nádrží, ktorá zásobuje obyvateľov na strednom Slovensku kvalitnou pitnou vodou.

Ďalšou funkciou tejto vybudovanej vodnej nádrže je aj ochrana nielen pred povodňami, ale aj zásobovaním vodou v období sucha. Slúži na vyrovnávanie prietokov vody v čase a priestore, pretože do takto vybudovanej nádrže sa zhromažďuje voda v čase, keď je jej dostatok, vytvorením zásob na časy, kedy jej bude málo.

Prístup:

V okolí nádrže je krásna príroda vhodná na turistiku a cykloturistiku.

Turistické trasy:

Cyklotrasa:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *