Dedinka Abeland

Lokalita:Lozorno, Bratislavský kraj

Skvelý tip najmä pre rodiny s deťmi, ktoré hľadajú niečo výnimočné a originálne. V lesnom prostredí Malých Karpát kúsok od dedinky Lozorno vyrástla pred rokmi gazdovská dedinka rodiny Abelovcov. Nazvali ju Abeland a deti v nej nájdu úplne iný svet. Prírodný, voľný, slobodný a presiaknutý životom. Môžete sa prechádzať pomedzi kačky, husi, sliepky, prasiatka, ovečky či koníky. Zažijete tam plno dobrodružstiev, pretože Abelovci pripravujú takmer každú sobotu nejaký zaujímavý program.
Povieme vám, ako sa tam najlepšie dostať a čo tam môžete vidieť, či zažiť. Rozhodne odporúčame minimálne na sobotňajšie popoludnie, nebudete banovať.

Do Abelandu sa najlepšie dostanete autom z Bratislavy po diaľnici D2 smer Malacky. Prejdete okolo Stupavy po pravej strane a na exite 41 zídete do Lozorna. Ak by ste pokračovali po zjazde z diaľnice doprava smerom na Stupavu, dostanete sa na Biofarmu Príroda Salaš Stupava.
Vy však odbočíte doľava do Lozorna a na konci obce smerom na Jablonové odbočíte doprava k vodnej nádrži. Prejdete okolo pamätníka obetiam druhej svetovej vojny, po pravej strane budete mať vodnú nádrž Lozorno až po asi pol kilometri dorazíte k odbočke na lesnú cestu s parkoviskom. Zaparkujete a ste v Abelande.

Gazdovský Abeland

Otváracie hodiny sú každú sobotu od 10.00 do zotmenia, cez prázdniny je zatvorené. Ide totiž o bežné rodinné gazdovstvo, kde prebieha každodenný život.
Vstupné je dobrovoľné a určite skúste prispieť, prípadne si aspoň niečo kúpiť. Rodinka Abelových si to zaslúži, pretože takých projektov ako Abeland nie je veľa. Možno niektorých prekvapí zanedbanosť, či „dedinský“ neporiadok. Ale tak je to správne a autentické. Pretože to tam žije.

Deti tam zažijú nefalšovaný vidiecky živo, ako na pravom hospodárskom dvore. Uvidia a možno sa aj naučia ako podojiť kravu či pripraviť čerstvý syr. Dozvedia sa, ako sa pečie domáci chlieb a čo to znamená moržovať ručne kukuricu.
Pohybuje sa tam veľa domácich zvierat ako husi, kačky, ovce, kozy, prasiatka či koníky.
Nechýba tam ihrisko s pieskoviskom, preliezačky a šmykľavka.

Koliba – čajovňa

Rodičia si zatiaľ môžu posedieť na čaji alebo kávičke v Kolibe – čajovni. Je to ekologická stavba z prírodných materiálov ako slama, hlina, drevo a kameň. Môžete tam ochutnať tradičné jedlá: kotlíkovú polievku, bryndzové a makové halušky, domáce lokše a koláče, ale tiež čaje z ich domácich byliniek.

U kováča Šimona

Deti môžu nazrieť aj do kováčskej dielne Šimona Abela, ktorý sa remeselnej výrobe venuje od detstva. „Popri kováčstve sa venujem aj výrobe z dreva a kože, keďže to všetko do seba zapadá, napríklad drevené rúčky a kožené puzdra na nože. Nožiarstvo je práve to na čo sa najviac špecializujem a čo ma najviac baví,” prezrádza Šimon. Dokáže zužitkovať aj rôzne staré nástroje a pretvára ich, nachádza im nové využitie. Tu je pár jeho výtvorov:

Chcete sa vybrať do Abelandu? Pozrite si ich web stránku, alebo sa pridajte k nim na Facebooku, aby ste mali vždy čerstvé informácie.
Farma Abeland patrí rodine Abelovcov, telefón na nich je 0949 342 612 alebo 0918 795 968.
E-mail: simonabel@gmail.com.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *