vodne mlyny

Popis lokality Nižný mlyn na Sekeli

Nižný mlyn má bohatú históriu, ktorá siaha až do začiatku 19. storočia, kedy bol pravdepodobne postavený súčasne s Vyšným mlynom. Tieto mlyny sú dobre zdokumentované na mnohých historických mapách, čím potvrdzujú svoj význam v regióne. Nižný mlyn bol dlhé roky miestom, kde sa mlynárskemu remeslu venovali viaceré generácie rodiny Kačírovcov.

Architektúra Nižného mlyna bola typická pre svoju dobu – masívna murovaná stavba s mlynským kolesom umiestneným na západnej strane objektu. Unikátnym prvkom tohto mlyna bola kamenná štôlňa, ktorá odvádzala opadovú vodu z kolesa. Táto podzemná štôlňa vyúsťovala až za hranicou chotára, približne 75 metrov od mlyna, čím zabezpečovala efektívne odvádzanie vody.

Mlyn bol v prevádzke až do 30. rokov 20. storočia, kedy prešiel významnou prestavbou na obytný dom. Napriek tejto zmene sa v pôvodnej podobe zachovala jama po mlynskom kolese aj samotná štôlňa, ktoré sú dnes cennými pozostatkami minulosti. Okolie mlyna kedysi dotvárali aj rôzne hospodárske budovy, ktoré tvorili neoddeliteľnú súčasť mlynárskej usadlosti.

Kontakt Nižný mlyn na Sekeli

Adresa: Hnilčík 1, 053 32 Hnilčík

Ako sa dostať na Nižný mlyn na Sekeli

GPS: 48° 51′ 15.3“, 20° 35′ 4.0“

Okres: Hnilčík(Spišská Nová Ves)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *