Dunajec

Popis lokality Dunajec

Dunajec tečie uprostred malebných hôr Národného parku Pieniny. Rieka má kamenisté dno z veľkým množstvom perejí a riečnych meandrov. Vzniká sútokom riek Bieleho Dunajca a Čierneho Dunajca pod severnými svahmi Vysokých Tatier neďaleko Nového Targu. Od Nového Targu tečie rieka východným smerom, sprava postupne priberá na poľskom území Lesnicu, Bialku (Biela voda) a Kacwin (Osturniansky potok). Pri obci Dębno ústi do veľkej vodnej nádrže, preteká rozhraním Poľského Spiša a Horného Spiša.

Územím Slovenska preteká v dĺžke 17 km. Pri Červenom Kláštore vstupuje Dunajec do prekrásneho kaňonu, ktorý sa nazýva Prielom Dunajca. Vytvára tu v početných zákrutách časté, ale nie príliš ťažké pereje. Od roku 1920 tvorí hraničnú čiaru slovensko-poľských hraníc od Lysej nad Dunajcom po Lesnický potok. Dunajec je typickou horskou riekou s premenlivým vodným stavom. Patrí medzi najčistejšie rieky strednej Európy.

Splavovanie Dunajca

Raftovanie na tejto rieke je vhodné aj pre osoby, ktoré nikdy nesedeli v člne (rodiny s deťmi, firemné akcie a pod.), kde Vás počas splavu sprevádza inštruktor.

Pltníctvo na tejto rieke sa stalo vyhľadávanou turistickou atrakciou na spoločnom slovensko-poľskom úseku toku Dunajca. Počas letnej sezóny sa uskutočňujú vyhliadkové plavby organizované rôznymi združeniami a organizáciami, ktoré ponúkajú plavby na rôznych úsekoch Dunajca a s rôznou dĺžkou plavby.

Fotogaléria Dunajca

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *