Farmárske trhy | Sedliacky jarmok Pravenec

Sedliacke trhy Pravenec

Popis Sedliackeho jarmoku Pravenec

  •  pozývame vás na Sedliacky Jarmok v obci Pravenec v spojení s garážovým výpredajom, ktoré sa budú konať v sobotu 24.6.2023 v obci Pravenec- časť Kolónia 273 o 8:00
  • o 10tej Vám k varenému kolenu, príde zahrať vami obľúbená kapela Country band z Lazian.
  • Vstupné je 3€, avšak nie povinné.

Garážový výpredaj , ste vítaní všetci .

Príďte 🙂Podporíte svoje okolie, spoznáte nových ľudí a stretnete starých známych.
Sedliacky Jarmok Pravenec je miestom spájania ľudí 🙂
 
  • Sedliacky jarmok v obci Pravenec, ktoré sa budú konať približne raz mesačne v oznámenom termíne v obci Pravenec – časť Kolónia.
  • Budete si môcť zakúpiť priesady, sezónnu zeleninu, ovocie, mäsové a mliečne výrobky od domácich Slovenských výrobcov.
  • Taktiež sa zúčastnia ľudový remeselníci, ktorí vám radi predvedú svoje remeslo.
    Garážový výpredaj je v zmysle “blšáku”
  • kontakt na usporiadateľa: farmarsketrhypravenec@gmail.com
 
Podmienka účasti je úsmev na tvári & dobrá nálada
 
Pre trhovníkov je vstupné symbolické 1€ a pre návštevníkov je to na dobrovoľnom vstupnom. Naša myšlienka je spájať ľudí pri zdravom jedle s úsmevom 🙂
 
Na prvých trhoch/jarmoku som sa cítil dobre, deti sa nenudili. Organizácia predčila očakávania a o sedenie, občerstvenie nebola núdza. Po nečakanom rýchlom daždi atmosféru oživili ľudová skupina Lubená
 
 
 
 
 

Parkovanie na trhoch/jarmoku v Pravenci

Parkovanie je riešené formou veľkej parkovacej plochy vedľa hlavnej cesty (cesta číslo 64 TN-ZA) čo je vlastne vlaková a autobusová stanica. Odtiaľ je to peši cez park asi 2 minúty chôdze. Ďalšie parkovacie miesta sú priamo vedľa trhov, ale tam už je väčšia premávka, chodci, deti!…ale je to všetko bezpečné a povolené.
Veľmi oceňujem, že niekto myslel pri parkovisku na záchody, pretože to nebýva samozrejmosť a ľudia potom špatia (ošťaté, papiere…) inak pekné prostredie dedín, miest. Prípadne robia nájazdy na okolité prevádzky kaviarní, krčiem.

Fotogaléria farmárskych trhov/jarmoku Pravenec

Autori fotografii: Roman Valiček, Jolika Mazlanová

online marketing digitalreach
Reklamný odkaz - online marketing pre firmy

Čo písali o Farmárskych trhoch v Pravenci média

Ako vznikla myšlienka Praveneckého jarmoku – Farmárskych trhov

Na začiatku skrsla myšlienka usporiadať trhy, kde by sa predstavili lokálni pestovatelia a producenti potravín. Táto myšlienka ma zaujala a vyzval som ostatných na organizovanie takýchto trhov aj v iných regiónoch. Napadlo mi, že by som sa mohol spýtať majiteľa firmy, pre ktorú pracujem externe, či by nám nepožičal vonkajšie priestory pre usporiadanie týchto trhov. Pán Madaj nebol proti tomu a tak sme mohli začať.

Začiatky nie sú ľahké

Keďže som Novozámčan a nevedel som, kde a ako funguje organizácia podobných akcií, požiadal som pána Eugena, rodáka z Pravenca, ktorý kedysi organizoval trhy v Pravenci, o rady a kontakty. Bol ústretový a priniesol mi všetky jeho kontakty na trhovníkov z okolia. Na začiatku som si obvolával trhovníkov sám, ale neskôr sa pridružili aj ďalší. Stretol som sa s invalidným dôchodcom Janom Hlinkom, ktorý mi ponúkol svoju pomoc a tak som mu odovzdal kontakty. Spolu sme zorganizovali stretnutie s ľuďmi okolo Antona Rybára, ktorým som predstavil myšlienku trhov. V Pravenci budú nielen farmári, ale aj kultúra, keďže som si zohnal muzikantov a oslovil som aj starostu obce, ktorý bol nápomocný. Teraz sa nachádzame v štádiu doťahovania detailov a hľadáme sponzorov a miestne firmy, ktoré by nám pomohli s organizáciou.

Čo uvidíte a môžte kúpiť na trhu v Pravenci

Na farmárskom trhu si ľudia budú môcť kúpiť sezónnu zeleninu, ovocie, priesady, kvety, mäso a mliečne výrobky od slovenských výrobcov. Prídu aj včelári a remeselníci, ako napríklad kováči, korytári a prútikári.

Napísali o nás My Hornonitrianske Noviny

V Kolónii časti obce Pravenec, sa v tomto roku už niekoľko krát konali trhy. naposledy v prvej polovici júna to bol už sedliacky jarmok.


V areáli  na jednom mieste sa vo vopred učených termínoch schádza niekoľko predajcov, ktorí ponúkajú svoje výrobky na predaj. “Chcem priniesť ľuďom niečo zdravé. Po dlhej dobe covidu ľudia ostali doma a teraz vidíte, že je tu vrava. Ľudia nakupujú, stretávajú sa, rozprávajú sa,” uviedol autor myšlienky Roman Valiček.
Spomenul, že podobné aktivity sa rozbiehajú po celom Slovensku, on sám čerpal inšpiráciu v Nitre.


Pôvodne chcel trhy pripravovať každý týždeň, no zámer pozmenil. V regióne je po celý rok množstvo podujatí, aj v okolí Pravenca, a nechce, aby sa navzájom prebíjali. Sedliacky jarmok sa tak koná príležitostne.
Záujemcovia si tam môžu kúpiť sezónnu zeleninu a ovocie, remeselné výrobky, domáce pečivo a ďalšie veci. “Dnešným dňom sme spustili aj garážový výpredaj, takzvaný blšák. Takže ľudia prinesú to, čo majú doma zbytočné, čo im ostalo po deťoch, a to predávajú” uviedol Valiček.


Medzi takýmito predajcami bola aj malá Paulínka. “Prišla som, aby som mohla zarobiť korunky pre bračeka, on ide do tábora”, povedala Paulínka. Doma pozbierala svoje hračky, ktoré priniesla na podujatie a tam ich ponúkala návštevníkom. Okrem toho priniesla aj kvetinky.


Organizátor už pripravuje ďalší sedliacky jarmok spojený s garážovým výpredajom. Bude už najbližšiu sobotu v Pravenci časti kolónia. A prečo práve sedliacky?
“Sedliaci si kedysi dopestovali a dorobili všetko. Kedysi chodili do obchodu kupovať len soľ a petrolej” skonštatoval Valiček. Pripomenul že slovo sedliak nevníma ako urážku či nadávku, ale symbol svojpomoci, keď si človek so zdravým rozumom dokáže pomôcť a dopestovať si, čo potrebuje.

Regionálne noviny č. 95, autor Igor Roško

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *