Dolný – Brunčiakovský mlyn

Oblazy Dolny Mlyn

Popis lokality Dolný – Brunčiakovský mlyn

V malebnom prírodnom prostredí Kvačianskej doliny sa ukrýva skutočný historický poklad – drevený vodný mlyn s pílou. Tento mlyn, pochádzajúci zrejme z konca 19. storočia, bol naposledy významne prestavaný v tridsiatych rokoch 20. storočia. Jeho história je fascinujúca, a to nielen pre svoju technickú jedinečnosť, ale aj pre úsilie ľudí, ktorí ho zachránili pred hroziacim zánikom.

V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa tento historický skvost ocitol na pokraji zániku. Našťastie, skupina nadšencov sa rozhodla zasiahnuť a začala s jeho obnovou. Odvtedy sa mlyn postupne vracia do pôvodného, prevádzkyschopného stavu, a dnes je opäť funkčný.

Drevené vodné koleso mlyna pracuje denno-denne, od rána do noci. Svojou silou poháňa obnovene kamenné mlecie zloženie, pôvodnú liatinovú rámovú pílu vyrobenú pred rokom 1873, elektrický generátor aj ďalšie stroje. Táto technická pamiatka je tak nielen múzeom, ale aj živým príkladom histórie v pohybe.

Mlyn je celoročne prístupný pre verejnosť a ponúka návštevníkom jedinečnú možnosť vidieť, ako sa kedysi mlelo obilie či pílilo drevo pomocou vodnej energie. Jeho poloha mimo zastavaného územia obce, v srdci kaňonu Kvačianskej doliny v kotline Oblazy, len pridáva na jeho čare. Prechádzka k mlynu je zážitkom sama o sebe, s krásnymi výhľadmi a pokojom, ktorý tento kúsok prírody ponúka.

Kontakt Dolný – Brunčiakovský mlyn

Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny

Tel.: +421 (0) 908/021 160, +421 (0) 2/5441 3968

E-mail: oblazy@oblazy.sk

Web: www.oblazy.sk

Otváracie hodiny Dolný – Brunčiakovský mlyn

Kompletné otváracie hodiny poskytne prevádzkovateľ.

Ako sa dostať k Dolný – Brunčiakovský mlyn

GPS: 49° 11′ 42.5“, 19° 32′ 30.4“

Okres: Kvačany(Liptovský Mikuláš)

Autor fotky: Ladislav Hudák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *