Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec

Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec

Popis lokality Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci je národnou kultúrnou pamiatkou. Prvá expozícia tu bola otvorená r. 1965 pri príležitosti osláv 150. výročia narodenia jednej z najvýznamnejších osobností dejín národa, Ľudovíta Štúra. Začiatkom 70. rokov bol dom renovovaný.

Expozícia zachytáva životné osudy, dielo a odkaz Ľ. Štúra, mysliteľa a politika, spoluzakladateľa spisovnej slovenčiny. O 106 rokov po Ľ. Štúrovi sa v tom istom dome narodil aj Alexander Dubček (1921-1992), významný európsky politik. Časť expozície je venovaná aj jeho životu a dielu.

Expozícia inštalovaná v rodnom dome Štúra a Dubčeka zachytáva životné osudy, dielo a odkaz Ľ. Štúra. Zameriava sa na trvalé účinkovanie v našom spoločenskom živote a v sústavnom pripomínaní pôsobenia Ľudovíta Štúra na rôznych miestach Slovenska.

V novembri 1995 sa otvorila tretia časť expozície, pamätná izba Alexandra Dubčeka, zachytávajúca významné medzníky jeho života.

Múzeum patrí pod správu Trenčianskeho múzea v Trenčíne.

Ľudovít Štúr

Ľudovít Štúr sa narodil v Uhrovci ( 1815 – 1856 ) neďaleko Bánoviec nad Bebravou. Pochádzal z rodiny piatich detí národne zmýšľajúceho učiteľa. Svoje štúdium začal v rodnom Uhrovci, základné vzdelanie získal od svojho otca. Neskôr pokračoval na nižšom gymnáziu v Rábe (dnešný Györ). Vďaka zodpovedným učiteľom sa u neho prebúdza záujem o slovanskú kultúru. V roku 1829 odchádza študovať na evanjelické lýceum do Bratislavy. V Bratislave viedol Katedru reči a literatúry česko-slovenskej profesor Palkovič. Ako jeho žiak je Štúr vzorným a usilovným študentom so zapálením pre slovanstvo. Angažuje sa aj ako člen spolku Spoločnosti česko-slovenskej.

Kontakt Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec:

Adresa: Uhrovec, 956  41, Námestie Ľ. Štúra

Tel: 038/ 769 42 47

Web: www.muzeumtn.sk

Email: lydia.mikusova@muzeumtn.sk

Facebook: Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec

Otváracie hodiny Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec:

Otváracie hodiny

Vstupné Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec:

Vstupné

Fotogaléria Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec

Ako sa dostať k Rodný dom Ľudovíta Štúra Uhrovec

Okres: Bánovce nad Bebravou ( Trenčiansky kraj )

GPS: N 48.74481204635377, E 18.336675155281068

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *