Vrch Poludnica

Poludnica

Popis lokality Poludnica

Poludnica je bralnatý zalesnený vrch vysoký 1548 metrov, nachádzajúci sa na konci rázsochy Krakovej hole. Ohraničujú ju Iľanovská dolina zo západu a Jánska dolina z východu.

Poludnica – bralnatý zalesnený vrch nachádzajúci sa na konci rázsochy Krakovej hole v Nízkych Tatrách. Tento vrch patrí medzi symboly Liptova, a preto by ste výstup naň, mali určite aspoň raz absolvovať.

Poludnica je charakteristická svojimi dvoma vrcholmi – Predná Poludnica a Zadná Poludnica. Oba vám ponúknu unikátne výhľady. Z Prednej Poludnice sa vám naskytne výhľad na Liptovskú kotlinu s Liptovskou Marou a v pozadí s Vysokými Tatrami. Zadná Poludnica pre zmenu poskytuje výhľady na vrcholky Nízkych Tatier.

Aj keď je dĺžka výstupovej trasy na Poludnicu iba 5 kilometrov, treba sa prichystať na poriadne stúpanie. Prevýšenie skoro tisíc metrov rozhodne preverí vašu kondíciu. Pomalým tempom to zvládnete za tri hodiny.

Vstupnou bránou do Nízkych Tatier, ale zároveň aj východiskom bodom pre výstup na Poludnicu, je Liptovský Ján. Výstup vám budú spríjemňovať krásne prírodné scenérie, či pohľady na okolité lesy alebo na jaskyňu na skalnom brale. Alternatívnym východiskovým bodom môže byť aj Závažná Poruba či Iľanovo.

Parkovanie: Verejné parkovisko v blízkosti hotela Ďumbier v Liptovskom Jáne, alebo veľké parkovisko pred termálnym kúpaliskom na začiatku Jánskej doliny. Najbližšia autobusová zastávka Liptovský Ján, zotavovňa Ďumbier.

Fotogaléria Poludnica

Autor fotogalérie: Dodo Suder

Ako sa dostať k Poludnica

Okres: Liptovský Mikuláš ( Žilinský kraj )

GPS: N 49.02142342303167, E 19.6333332636735

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *