Železiareň Stará Maša

Lokalita:Krompachy, Košický kraj

Stará Maša je miestna časť Krompách, kde sa začal priemyselný vývoj mesta. V starých listinách sa existencia Krompách prvýkrát uvádza za vlády Bélu IV. v donačnej listine z roku 1264.

Krompachy patrili k významným baníckym slovenským mestám. Mestský charakter nadobudli trhovým privilégiom od kráľa Ľudovíta I. v roku 1348. V roku 1531 dosadil Ferdinand I. na Spišský hrad Thurzovcov. Ich majetkom sa stali aj Krompachy.

Počas éry Thurzovcov v roku 1574 Daniel Gundelfinger postavil v Krompachoch tri pece.

V roku 1841 sa stal zakladateľom novej modernej železiarne na Starej Maši Ľudovít Trangous. V tomto období dochádzalo k prudkému rozvoju hutníctva. Vznikla akciová spoločnosť Krompašské železiarske ťažiarstvo.

Hlavní akcionári zrekonštruovali pôvodnú pec a postavili novú strojovňu a hámor s kuplovou pecou, kde sa ročne vyrábalo asi 1900 ton surového železa. Používalo sa hlavne na výrobu rúr, strojárenských súčiastok a kachieľ.

Aj zo železiarne Stará Maša tak postupom času vznikla prevádzka, ktorá zamestnávala okolo 3500 ľudí pri 6500 obyvateľoch mesta. S produkciou 85-tisíc ton surového železa a vyše 100-tisíc ton ocele bola najväčšou železiarňou v Uhorsku.

V roku 1889 vznikla v Krompachoch prvá vodná elektráreň na východnom Slovensku s výkonom 22 kW.

Dnes je objekt Starej Maše, ktorý je Národnou kultúrnou pamiatkou, v havarijnom stave

GPS 48.921457, 20.865178

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *