Nové Štrbské pleso

Lokalita: okres Poprad, Prešovský kraj, Vysoké Tatry

Pre mnohých návštevníkov Vysokých Tatier dodnes zostáva neobjavené, a to sa Nové Štrbské pleso nachádza len neďaleko hlavného turistického centra v blízkosti Štrbského plesa.

Súčasné jazero vytvoril pravdepodobne Karol Móry, odklonením a rozšírením potoka Mlynica. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzalo bahnom zanesené morénové pliesko.

Nové Štrbské pleso má maximálnu hĺbku 9,6 metra a nachádza sa v nadmorskej výške 1315 m n.m. v tichom prostredí.

Je naozaj veľmi zaujímavé ako súčasné pleso naďalej mení svoju formu. Kúsky rašeliny sa postupne uvoľňujú a plávajú na hladine. Vytvárajú tak plávajúce ostrovčeky, ktoré je potrebné neustále odstraňovať.

Ako sa sem dostať?

Veľmi jednoducho sem prídete od železničnej stanice Štrbské pleso. Stačí prejsť cez koľajnice ozubnicovej železnice (zubačky) a pokračovať po chodníku rovno, až prídete asi za 5 minút k plesu.

Okolo jazierka vedie upravený chodník s lavičkami. Ďalej odporúčame pokračovať okružným chodníkom okolo Nového Štrbského plesa a vrátiť sa späť na vlakovú stanicu Štrbské pleso.

Prostredie Nového Štrbského plesa je ako stvorené pre rodinné prechádzky.

Kde parkovať?

Od hlavného záchytného parkoviska na Štrbskom plese sa vydajte poza reštauráciu Plesnivec a pokračujte doprava dole kopcom. Podídete pod železničný most a zídete za 10 minút k Novému Štrbskému plesu.

Verejná doprava:

Železničná, alebo autobusová stanica Štrbské pleso.

1 thought on “Nové Štrbské pleso

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *