Smolenický zámok

Smolenicky zamok

Popis lokality Smolenický zámok

Jednou z najväčších turistických  atrakcií východného úpätia Malých Karpát je „rozprávkový“ Smolenický zámok. Patrí k najvýznamnejším romanticky upraveným stavbám na Slovensku podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov.

Zámok postavili na mieste hradu zo 14. storočia, ktorý slúžil na ochranu pohraničných malokarpatských priesmykov a Českej cesty. Od roku 1777 ho vlastnili Pálffyovci, ktorí ho v druhej polovici 19. storočia romanticky prestavali.

Smolenickému zámku dominuje mohutná veža s vyhliadkovou terasou. Strmé strechy, veže, opevnené nádvorie s kaplnkou a baštami a upravená zeleň vytvárajú osobité čaro rozprávkových predstáv.

V súčasnosti je zámok sídlom Slovenskej akadémie vied – Kongresového centra SAV a počas celého roka sa v ňom uskutočňuje množstvo vedeckých konferencií a sympózií. V jeho interiéri a exteriéri sa s obľubou prechádzajú každú sobotu mladomanželia kvôli foteniu a filmovaniu, v letných mesiacoch júl a august je sprístupnený verejnosti. Romantický vzhľad zámku zvýrazňuje aj okolitý prírodno-krajinársky park, ktorý prechádza do hustého lesa.

Kontakt na Smolenický zámok:

Adresa: Zámocká 18, 919 04 Smolenice
Telefón: +421 (0) 33/ 5963 248 / recepcia /
Email: smolubyt@savba.sk / recepcia /
Web: http://www.kcsmolenice.sav.sk

Otváracie hodiny na Smolenický zámok:

Vstupné na Smolenický zámok:

Ako sa dostať na Smolenický zámok

Okres: Trnava ( Trnavský kraj )

GPS: N-48°30’49.9, E- 17°25’57.7″

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *