Hrad Budatín

hrad budatín

Popis lokality hrad Budatín

Dominantou Budatína, mestskej časti Žiliny, je romantický belavý zámok vežiaci sa nad sútokom Váhu a Kysuce. Zámok vznikol zo staršieho vodného hradu a viaže sa k nemu niekoľko povestí. Jedna z nich vraví o tom, ako tunajší hradný pán Gašpar Sunyog zasľúbil svoju krásnu dcéru istému dobrému priateľovi, mladica však, nakoľko horela láskou k inému, nechcela o otcovom nápade ani počuť. Bezradný Gašpar zanovitú dcéru v zlosti zamuroval do zámockej veže a nepustil ju, až kým sa jej osobne neprišiel zriecť jej vytúžený milý.

Dnes na Budatínskom zámku na nijakú zamurovanú nešťastníčku nenatrafíme, zato tu však nájdeme svetovo unikátnu expozíciu Považského múzea v Žiline venovanú drotárskemu umeniu. Táto expozícia priblíži návštevníkom nielen historický vývoj drotárstva na Slovensku, ale i jeho súčasné umelecké prejavy. Tunajšia panelová textovo-obrazová výstava zase návštevníkov oboznámi s dejinami Budatínskeho zámku od najstarších čias po súčasnosť.

Pred zámkom sa nachádza rozľahlý anglický park s domácimi i cudzokrajnými drevinami vhodný na relax, piknik i športové hry.

Kontakt na Hrad Budatín:

Adresa: Topoľová 1/14, Žilina-Budatín, 010 03

Telefón: +421 41 500 15 10

Email: muzeum@pmza.sk

Web: http://pmza.sk/expozicie/hrad-budatin/

Otváracie hodiny Hrad Budatín:

Vstupné na Hrad Budatín:

Ako sa dostať na Hrad Budatín

Okres: Žilina (Žilinský kraj)

GPS: N 49,236308, E 18,734473

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *