Zemiakové pivničky v Liptovskej Tepličke

Zemiakové pivničky v Liptovskej Tepličke

Podrobnosti lokality Zemiakové pivničky v Liptovskej Tepličke

V obci Liptovská Teplička sa nachádza európsky a zrejme aj svetový unikát – zemiakové pivničky, ktoré sa nachádzajú v lokalite Pod Škvrkovcom, medzi obcou a cintorínom. Tieto pivnice na zemiaky boli vybudované pravdepodobne spolu so samotnou dedinou, pričom najstaršia písomná zmienka o nej pochádza z roku 1634.

Pivničky sú vyhĺbené kolmo do zeme, ich hĺbka dosahuje cca 2,5 – 3m, majú hruškovitý tvar, teda sa smerom hore zužujú. Nad každou jamou je vybudovaná strieška z guľatiny (kmeň celého spíleného stromu v pôvodnom tvare, zbavený konárov) a na strieške zatrávnená vrstva hliny (mačina). Strieška má mierny spád a podopierajú malé dvierka vsadené do stĺpikov, čo vzbudzuje priam rozprávkový dojem.

Zemiaky si v týchto pivniciach dokážu udržať dobrú kvalitu celý rok, nakoľko sú diery vyhĺbené do vápenca a majú stabilnú teplotu od 3°C do 5°C. Do jednej pivničky sa zmestí najmenej 30 vriec zemiakov. Dodnes sa zachovalo 419 zemiakových pivníc a stále sú na uskladnenie zemiakov plnohodnotne využívané. Väčšina z nich sa dedí z generácie na generáciu, našli sa však aj záujemcovia z iných obcí, ktorí si chcú pivničku kúpiť, keďže je to niečo unikátne.

Obec Liptovská Teplička pozostáva z viacerých častí. Jednu z nich tvorí tzv. stodolištie, ktoré bolo od obytných domov oddelené, aby sa zamedzilo rozšíreniu požiarov, ktoré tu boli dosť často, pretože architektúra dediny bola väčšinou drevená. Pivničky sú umiestnené v ďalšej časti vedľa stodolištia a pravdepodobne ich sem ľudia dali zámerne kvôli špecifickosti ílovito-vápencovej pôdy.

Oddychová zóna v lokalite Zemiakových pivničiek v Liptovskej Tepličke

Pivničky sa stali populárnymi a ľudia si ich chodia čoraz častejšie obzerať. Aj z tohto dôvodu vznikla v obci oddychová zóna, aby si mali návštevníci i miestni ľudia kde odpočinúť. Vedie tadiaľto aj náučný chodník, nachádza sa tu prameň pitnej vody, na ktorú je táto oblasť veľmi bohatá a pribudlo tu aj jazierko.

Trasa náučného chodníka má šesť kilometrov – začína v strede dediny, pokračuje okolo pivničiek smerom na Kráľovu hoľu a po troch kilometroch sa otáča popri rieke Čierny Váh. Na trase sú umiestnené informačné tabule, z ktorých je možné sa dozvedieť niečo o architektúre Liptovskej Tepličky, o rôznych rastlinných a živočíšnych druhoch, či mokradiach, ktoré sa v lokalite nachádzajú.

Fotografie lokality Zemiakové pivničky

Autor fotografií: Simon S

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *